Naslovna Moj ugao BOLJE LEKARE NEĆEMO IMATI, ALI BOLJU MINISTARKU DA

BOLJE LEKARE NEĆEMO IMATI, ALI BOLJU MINISTARKU DA

2
Dr Dragan Dinić, foto:Fejsbuk
Ad

Naslovi u novinama:”Ministarka Grujičić najavila dramatične promene: Na bolovanje najduže dve nedelje, posle toga na komisiju”

Poređenja radi u Nemačkoj osigurano lice može biti na bolovanju do 6 nedelja i to je plaćeno 100%. Tek posle 6 nedelja smanjuje se novčana nadoknada. A o bolovanju odlučuje isključivo izabrani Lekar!!!

Da li to ispada da su u Srbiji izabrani lekari do te mere ovakvim predlogom zakona okarakterisani kao loši stručnjaci pa im treba nadzor nekakvih komisija? Komisije ne pregledaju ljude, ne rade dijagnostiku, gledaju neke papire i donose odluke. Ali ako nemaju dovoljno validnih informacija, onda će odluke biti pogrešne. Neko recimo ima nespecifične bolove u grudima. Na prvi pogled ništa posebno, možda promaja, premor, reuma… U 2 nedelje teško da može do kardiologa i detaljne dijagnostike ako sve na prvi pogled deluje bezazleno. Papiri koji stižu na komisiju ne pokazuju ništa i taj će morati nazad na posao. A šta ako nije bezazleno, šta ako čovek ima anginu pektoris neotkrivenu, pa ga na poslu strefi infarkt, koga bi izbegao da je izabrani lekar imao vremena da ga proprati i pošalje svuda gde treba.

Pokušavam da nekim prostim primerom skrenem pažnju na veličinu problema.

Ne leče komisije, leče izabrani lekari i onda oni moraju odlučivati šta je najbolje za pacijenta! Potrebno je jačanje institucije izabranog lekara, a ne njeno urušavanje!

Da li su izabrani doktori zaista neetični jer učestvuju u nekakvom, moglo bi se zaključiti na osnovu obrazloženja ministarke, privrednom kriminalu, te da li je to zaista opšta društvena pojava u Srbiji? Svi izabrani doktori loši?

Neće biti da je tako. Bolje lekare u Srbiji nemamo niti ih možemo imati.

Al bolju ministarku svakako da!

specijalista urgentne medicine dr Dragan Dinić

0
0
Prethodni tekstĆIĆKOVCI SPREMNI ZA PETNICU
Sledeći tekstZA OBEZBEĐENJE SE DAJE VIŠE OD 11 MILIONA, A NIKO NE ČUVA OBJEKTE?

2 KOMENTARA

  1. Nebuloze. Bar 75% bolovanja je lažno a to ćete najbolje videti na kraju radnog vremena. Svi doktori idu kući sa punim kesama.
    To što oni misle da je to u redu svedoči o moralnim kriterijumima. A poređenje sa Nemačkom je bezobrazno. Uostalom kd nas doktora ne možeš naći u prvih sat vremena i 30 min na kraju, a između rade kao na loto – ako te pogodi pogodi te. Inače, taj doktor je bio rukovodioc i nisam video neke promene. Možete slobodno da pogledate statistiku bolovanja u vremenu branja višanja i šljiva dok je on bio na “vlasti”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime