Naslovna Sport PROKUPČANIN OSVOJIO ARARAT

PROKUPČANIN OSVOJIO ARARAT

1
Ponosno na vrhu! Foto:privatna arhiva
Ad

Prokupački planinar i član niškog Planinarskog društva „Preslap“ Darko Žarić popeo se na Ararat, ili Agri Dagi 5137 m.n.v. najviši vrh Turske. Završni uspon, prilično je bio naporan, trajao je skoro šest sati i savladana je visinska razlika od 1.000 metara. Oni su za to vreme prešli 2,7 kilometara. Vreme je, kako kaže Žarić,bilo lepo iako je temperatura na vrhu bila -8 Celzijusovih stepeni . Na vrhu je istakao zastavu Gvozdenog puka,

-Zaista izuzetan osećaj. Ni sam nisam mogao da verujem da sam uspeo, jer mi je ovo prvi vrh preko 3.000 mnv. Za njega sam se spremao godinu dana. Za to vreme, popeo sam 15 vrhova preko 2.000 mnv i kada sam se prijavio za ekspediciju, nisma bio siguran da sam spreman- kaže Darko za naš portal.

On dodaje  da je čitav uspon trajao četiri dana. U prva tri dana penajli su se postepeno. Treći dan bio je rezervisan za aklimatizaciju. Tada su se popeli na 4.200 mnv pa sišli na 3.000 mnv. Zatim sus e opet popeli na 4.200mnv odmorili i ujutro oko 1 sat nakon ponoći krenuli ka vrhu Ararata.

-Na par mesta sam mislio da ne mogu da izađem, ali nisam odustao. I kada smo se konačno popeli, bilo je zaista neopisivo- prepričava nam Darko utiske.

Nakon toga ekspedicija u kojoj je bio i Žarić,izvela je novi podvig, spustivši se odjednom za čak 3.000 metara nadmorske visine na + 35 Celzijusovih stepeni, do izlaska iz područja Ararata.

U ovoj međunarodnoj ekspediciji učestvovali su: Jelena Stojković iz Trstenika, Predrag Lučić Priša iz Zagreba, Senadin Sahtijari iz Beča (Beograda), Edvard Čan iz Hong Konga, Darko Žarić iz Prokuplja, Miroslav Dokman iz Niša, i, Zoran Pavlović Paća iz Predejana.

0
0
Prethodni tekstPRETUKLI ČOVEKA, POMAGAČ OSLOBOĐEN, A POČINIOCI NEPOZNATI
Sledeći tekstNEMA VIŠE IZNAJMLJIVANJA SMEŠTAJA BEZ KATEGORIZACIJE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime