Naslovna Hronika PRE 11 GODINA POGINUO PROKUPČANIN ZBOG KASETNE MINE

PRE 11 GODINA POGINUO PROKUPČANIN ZBOG KASETNE MINE

6
Spomenik za Nebojšu na Kopaoniku, foto:Privatna arhiva
Ad

Nebojša Milić Nebi koji je rođen 4.8.1975. godine u Prokuplju nastradao je 1.avgusta 2012. godine od kasetne mine. On je bio kao podoficir Vojske Srbije, stariji vodnik i aktivno vojno lice radio na deminiranju kasetnih bombi na Panćićevom vrhu. Toga dana, prema prvim nezvaničnim informacijama koje su tada plasirane, Milić i stariji vodnik Slaviša Marković (36) stradali su nešto posle 10 časova kada je slučajno aktiviran uređaj za detonaciju. Nebojša Milić je bio stariji vodnik prve klase iz 98. vazduhoplovne brigade, a Slaviša Marković stariji vodnik iz 204. vazduhoplovne brigade.

Sahranjen je na Gradskom groblju u Nišu, gde je živeo sa suprugom i dvoje dece, dan pre svog trideset i sedmog rođendana.

On je sa Markovićem radio na čišćenju terena od zaostalih kasetnih bombi tokom NATO agresije 1999. godine, a nesreća se dogodila u samoj vojnoj bazi.

Inače, bio je iskusan u tom poslu, jer je od 1999. godine bio aktivni vojnik.

Njegovi drugovi su napravili i spomenik u Brzeću i na taj način zauvek sačuvali uspomenu na ovog hrabrog Prokupčanina.

Do danas, porodica nije saznala tačan uzrok smrti, odnosno kako je došlo do eksplozije, ali je tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković preuzeo odgovornost na sebe. Ministar odbrane u to vreme je bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on je obećao detaljnu istragu.

U srcima Prokupčana ostaće da živi Nebojša Milić Nebi kao heroj Toplice i Prokuplja.

0
0
Prethodni tekstKONKURS ZA ORGANSKU PROIZVODNJU
Sledeći tekstUREĐENI DELOVI GRADA

6 KOMENTARA

 1. Biljana nemoj da objavljuješ netačne informacije, spomen obeležeje sam ja lično inicirao, malo se raspitaj kod Nebitovih drugara ili kod porodice…i kod nas drugara i u vojsci…na kraju se nismo dogovorili oko mesta postavljanja sa vojskom pa su oni jedan postavili gore na Pančićevom vrhu pokraj vojnog objekta, a konkretno ovaj spomenik koji je na slici smo platili ja, Nenad Radulović i Rile, Igor Ristić, Ja sam ga lično montirao sa Savinim radnicima tu gde je sad. A ako te baš interesuje, zaveden je Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, uvršten je u spomenike krajputaše i za njega sam dobio upotrebnu dozvolu koji sam kad se sve završilo dao Nebitovom bratu Slaviši (Sibinu)…i taj natpis ”Zahvalni drugari” se odnosi na mene, Rileta, Tomicu, Galavog, Lepita, Jocu, Gazepa, Vuksana…čisto da se zna!!!

   • Pa možda tebi nije važno, ali možda nekome jeste važno i možda nekoga boli neistina…pogotovo što će ljudi pročitati tekst i misliće ”Pa vidiš setili se njegovi drugovi iz vojne brigade”…tako da Biljana izmeni taj tekst zato što ne dozvoljavam da se neko diči tuđim perjem, pogotovo zato što sam to ”tuđe perje” ja i moji drugovi koji su samo želeli da neko nekad i za 100 godina kad nas više ne bude bilo Nebita ipak negde bude. A u privatnom mailu sam ti sve objasnio.

    • Gospodine Kompanija Heleno, zaista je neprimereno, ali ja pustam sve Vaše komentare, da tako vičete i da pravite od mrava slona. Ovde gospodine, NIJE REČ O SPOMENIKU. To su svi čitali i niko sem Vas nije imao primedbu. Zaista je neprimereno. Sliku, podatke, sve sam dobila od Nebijevog brata, a svrha teksta je bila da se setimo njega, a ne da evo ceo dan Vi i ja raspravljamo ko je sagradio koji spomenik. To je ružno, zaista.

     • Biljana, ja ne vičem, tebi se to možda samo čini i ja sam se lepo predstavio, evo ponovo ću da se predstavim, ti si beše profesor srpskog jezika ako me pamet ne vara i gotovo sigurno znam da samo nisi pažljivo pročitala deo gde piše moje ime, a moje ime je Nenad Radulović i poznajemo se lično ti i ja preko 30 godina. Kako se Biljana u srpskom jeziku zove umetnuta rečenica? Zašto recimo ne napišeš da je vlasnik Seke poslastičare pa recimo Đevori, a? Zato što to nije istina i zato što bi ti neko sigurno sugerisao i želeo da te ispravi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime