Naslovna Servisne informacije DANAS JE OGNJENA MARIJA

DANAS JE OGNJENA MARIJA

102
1
SPC obeležava Ognejnu Mariju, foto:Prokuplje press
Advertisiment

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnicu žena. Običaj je da se na ovaj praznik, ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polјu.

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, tokom vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji.

Kao jedinica neznabožačkih roditelјa, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao. Prema predanju, nakon što je primila hršćanstvo krštenjem, sveta mučenica Marina zavetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista.

U 16. godini života, zbog odbijanja ponuđenog braka i vere u Gospoda Isusa Hrista, izložena je najgorim mukama, a potom i pogublјena mačem u doba cara Dioklecijana.

Mošti ove svetitelјke postadoše čudotvorne i iscelitelјske. Nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

Nјene mošti i danas su poštovane. Smatra se da Ognjena Marija uvek odgovara na molitve i leči bolesne, bez obzira na veroispovest.

Svetitelјka se najčešće predstavlјa sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i često sa kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Običaji i verovanja

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen “crvenim slovom”, ali se ipak veoma poštuje i u crkvi u narodu.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije koji kažnjava gromom, spada u “ognjevite” svece.

Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlјa zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove lјudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Slave je svi koji su imali štete od groma i oluje. Narodna izreka kaže – ko slavi Ognjenu Mariju siguran je u letinu.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlјa”, ne rade nikakvi poslovi, a posebno radovi na polјu.

Niko ne radi, pogotovo žene, jer se smatra da danas nijedan posao ne može doneti sreću.

U narodu se kaže da na Ognjenu Mariju “ne valјa ni konac u iglu udenuti”.

Prethodni tekstULIČNI PSI SU NAŠI PSI
Sledeći tekstPOGINUO VOZAČ MERCEDESA KOD RAČE

1 KOMENTAR

  1. Nema potrebe za ovim kurir senzacionalizmom,bavite se pk, društvo i tako to ovo prvo,ima svuda,drugo glupost je da bilo koji svetac davi,gnjavi i kažnjava

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime