Naslovna Ljudi KOSOVSKA STRUGANA POČAGA SIMBOL PRAVE DOMAĆICE

KOSOVSKA STRUGANA POČAGA SIMBOL PRAVE DOMAĆICE

0
Ovako izgleda prava pogača, foto:Prokuplje press
Ad

Iako mislimo da se sve može kupiti u nekoj od trgovina ili pekara, prava tradicionalna pogača je ipak simbol dobre domaćice, srpske trpeze i slavlja. Retke, ali vredne zlata su takozvane kosovske strugane pogače. I verovali ili ne, tek, svako može da je napravi, samo je potrebno da uloži sat do dva vremena.

Ovu pogaču, tradiciju njenog mešenja neguje Suzana Brajković (51) iz Prokuplja. Kaže da nju „testo hoće“ i da joj je do sada uvek uspevalo da pripremi bilo koju đakoniju od njega. Njena specijalnost su upravo strugane pogače, koje retko ko danas pravi.

-Kada sam imala petnaest godina od tetke Sultane koja je prava Kosovka naučila sam da je rpavim. Stalno smo išli kod nje, ona bi nas uvek obradovala ovom pogačom. Moja majka koja je iz Selove kod Kuršumlije nikada ih nije spremala, te sam se baš zbog pogače radovala poseti tetki- priseća se Suzana kako je sve krenulo.

Dodaje da je nejna tetka primetila koliko voli struganu pogaču i pitala je da li želi da joj prenese znanje. Suzana je pristala i od tada, ona je ta koja ih sprema i familiji, komšijama, svima koji uživaju u domaćoj struganoj pogači.

-Nije toliko teško, ali mora da se radi sa ljubavlju. Za čitav proces treba oko sat i po vremena, a samo testo ne zahteva ništa posebno, sem svežeg kvasca, brašna i soli. Treba dodati i malo šećera i peciva. I to je sve. Kada se umesi testo srednje tvrdoće i oblikuje pogača, koja mora da je tanja, mora da se premaže svinjskom mašću pre pečenja- priča nam Suzana proces pravljenja ove pogače.

Najteži deo je struganje, jer pogača mora da bude vrela kako bi se lepo ostrugala.

-Ova pogača uvek uspe, a meni je simbol detinjstva, nekih ranijih bezazlenijih vremena i porodičnog jedinstva. Uvek smo je spremali nedeljom, kada su svi na okupu. Ona je bio moj zadatak za ručak- sa dozom tuge priseća se Suzana.

Spremila ih je, do sada, neznano mnogo i ko zna koliko će ih još biti, jer niko ko je poznaje ne može da zamisli slavlje bez Suzaninih pogača. A slažu se uz sve, svako jelo, predjelo i užina savršeno idu uz struganu pogaču, kojoj je najukusnija korica.

Zbog svog detinjstva, tradicije, Suzana ne odustaje od strugane pogače i odvoji u nedelji barem jednom tih dva sata da je spremi. Ona ima i naslednicu, jedanaestogodišnu ćerku Jovanu, koja će da preuzme majstorstvo kosovske strugane pogače.

I zašto vam ovo pričamo? Možda vas podstaknemo da bez obzira gde živite, koliko obaveza imate, odvojite ta dva sata tokom vikenda i obradujete svoje ukućane ovom tradicionalnom, a savršenom pogačom. U trenutku će da zamiriše detinjstvo na selu, a mlađi naraštaji sigurno će zapamtiti taj trenutak!

 Suzana je rešila da sa nama podeli recept za ovu pogaču. Kaže, da nema preciznih mera jer nikada nije po njima radila.

-U prosejano brašno dodate so i vrlo malo peciva, pa promešate. Zatim napravite rupu u sredini i stavite kvasac, a onda preko njega malo šećera i mlake vode. Pustite da odstoji,d a nadođe kvasac, pa zamesite testo, srednje tvrdoće, da se odvaja od ruku. Onda pustite da testo odmori pokriveno krpom, na nekom toplom mestu, pa kada vidite da je duplo naraslo, još jednom premesite. Zatim napravite okruglu pogaču, kolika vam je tepsija, premažete otopljenom mašću i opet pustite da nadođe i pečete. Čim ispečete, uzmete rende i ostružete koricu. Za premazivanje isključivo mast, jer od zejtina kora puca, što nije dobro- odaje tajnu Suzana, koja kaže da nema tajnih sastojaka, jedini koji je potreban je ljubav prema tradiciji!

0
0
Prethodni tekstRADIOLOGIJA JE SADA DOSTUPNA SVAKOM
Sledeći tekstNEMAČKI KOMANDANT VELIKI PROKUPČANIN

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime