Naslovna Zanimljivosti POPADIJA IZ PROKUPLJA RETKA ŽENA NAD KOJOM JE IZVRŠENA SMRTNA KAZNA

POPADIJA IZ PROKUPLJA RETKA ŽENA NAD KOJOM JE IZVRŠENA SMRTNA KAZNA

593
1
Prokuplje
Advertisiment

Jevgenija Ilić, domaćica i popadija iz Prokuplja, jedna od retkih žena nad kojima je u Srbiji izvršena smrtna kazna. Streljana je 1898. godine, jer je nagovorila svoje sluge da ubiju njenog muža. Popadija iz Prokuplja, platila je svome sluzi i jednom lekaru da joj iz zasede ubiju muža kad bude obilazio parohiju.

Pištolj bez koga pop nikada nije išao na put je sakrila, tako da je u zasedu upao nenaoružan.

– Jevgenija nagovorila slugu Petra i Ristu Naumovića lebara, da ubiju njenog muža, s kojim je rđavo živela, kako bi mogla bludničiti. Ovi ga 08.maja 1898. godine sačekaju u zasedi, kada je na konju krenuo u parohiju, i ubiju. Rista nije priznao delo i osuđen je na 20 godina, a Jevgenija i Petar jesu, pa su osuđeni na smrt- navedeno je u tadašnjem izveštaju.

Žrtve žena u Srbiji u 19. veku su u više od 90 odsto slučajeva, njihovi muževi, a zatim ljubavnici, deca i drugi bliski srodnici. U ovom periodu žene su ubijale muževe sekirom na spavanju, a bilo je slučajeva trovanja.

Smrtna kazna ukinuta 2002. godine.

Prethodni tekstZA ZASTAVE SA PDV 90.000 DINARA, A ZA NOVE RAČUNARE U GRADSKOJ KUĆU SKORO 3 MILIONA
Sledeći tekstDELIMIČNO REŠEN PROBLEM SA ULIČNOM RASVETOM

1 KOMENTAR

  1. Само што се тад знао ред па се знало како се са таквим женама поступа, а данас су пружена управо таквим женама права да могу да раде шта год ‘оће, а муж да буде простим речником магарац.. Душанов законик нама треба.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime