Naslovna Info DANAS JE SVETI VELIKOMUČENIK PROKOPIJE

DANAS JE SVETI VELIKOMUČENIK PROKOPIJE

0
Litija leta gospodnjeg 2023.
Ad

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog velikomučenika Prokopija, po kojem je Prokuplje dobilo ime.

U Crkvenom kalendaru ovaj datum obeležen je crnim masnim slovom.

Rođen je u Jerusalimu, otac mu je bio hrišćanin, a majka neznabožac. Zvao se Neanije. Kada je porastao video ga je car Dioklecijani toliko ga je zavoleo da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gde je bio pri njegovoj vojsci. Kada je Dioklecijan odlučio da progoni hrišćane, poslao je Neanija u Aleksandriju s jednim vojnim odredom i naredio im da zatru tamošnje hrišćane. Na tom putu jedne noći dogodio se jak zemljotres i Neanije je čuo Božiji glas. “Neanije, kuda ideš i na koga ustaješ”, upitao je glas. U tom trenutku ukazao se u vazduhu presveti krst, kao od kristala, i od njega dođe glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji”.

I još mu Gospod reče: “ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”. Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. Tražio je da mu naprave onakav krst kakav je video. Umesto da krene na hrišćane on je s vojskom ipak krenuo protiv Agarjana, i kao pobednik ušao je u Jerusalim gde je majci rekao da je sada hrišćanin. Nakon toga mučen je i bačen u tamnicu gde mu se opet javio Hrist koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Javno je ispovedio svoju veru znajući da će biti pogubljen.

Upokojio se 303. godine.

U Nišu je pre Nemanjića postojao manastir Svetog Prokopija, gde se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

                                                           Običaji

U nekim krajevima Srbije narod smatra da je na dan Svetog Prokopija dobro venčavati se jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi. Takođe, na današnji dan nikako nije dobro, kako kažu običaji, da se kopa ili sahranjuje. U nekim krajevima Srbije, na Svetog Prokopija nije se ni kupalo. Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece.

0
0
Prethodni tekstNAČIN ZA ZLOČIN
Sledeći tekstPUCAO SEBI U GLAVU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime