Naslovna Istražujemo KAMENOLOM OBAVIJEN TAJNOM

KAMENOLOM OBAVIJEN TAJNOM

3
Advertisiment

Kamenolom koji se nalazi iznad Prokuplja je postao prava noćna mora građanima, zbog buke, prašine i prevoza kamena u kamionima koji nemaju cerade, a nadležni ćute na sve pokušaje pojedinaca da saznaju da li se zakonski eksploatiše. I dok nadležni zatvaraju oči, brdo se polako gubi, jer je već pola odneto eksploatacijom.

Povodom nedavnih detonacija koje su se čule u sred podneva u čitavom gradu, kao i onoga što se dešava, poslali smo pitanja MUP Srbije i Gradu Prokuplju. Iz MUP nam je stigao odgovor da su toga dana u privatnom kamenolomu policijski službenici uništavali eksplozivna sredstva koja su oduzeli građanima u nedavnoj akciji, a u Gradu ćute na naša pitanja.

Mi smo čak i obišli prostor, koji nije obezbeđen, niti postoji obaveštenje koje je postavljeno da je reč o kamenolomu i da je unutar tog prostora zabranjen ulaz. Tom prilikom smo zatekli detonatore koji su u zemlji, ostatke od eksplozivnih naprava koje su proizvedene krajem maja ove godine i koje se  koriste za miniranje tla.

Zanimljivo je da su u više navrata stanovnici prostora ispod brda, koje je nedaleko od gradskog groblja, upozoravali da misle da se taj kamenolom nekontrolisano eksploatiše, te su se obratili nadležnim inspekcijama, ali za sada nadleži ćute.

-Brdo je već bukvalno pola odneto i to ozbiljno ugrožava ekosistem ovog kraja. Ako se uzme u obzir da su ispod tog brda reli bunari za vodosnabdevanje niske zone grada, postoji bojazan da bi nekontrolisano pomeranje tla ugrozilo vodosnabdevanje. Mi smo ukazali nadležnima na problem i opasnost, ali niko za sada nije reagovao- kaže jedan od stanovnika ovog kraja.

Reč je o dva kamenoloma, a po dostupnim podacima pravo esksploatacije imaju dva privatna preduzeća i to od 2020. godine DOO „Vodogradnja“ Pukovac ima pravo na eksploataciju kamenoloma koji se zove Vodice, a koji je ranije pripadao istoimenom selu, a drugi kamenolom je dat na korišćenje prokupačkom preduzeću SZTR „Tasić kop“ 2022. godine i ta lokacija je obeležena kao Grabak. U oba se eksploatiše dolomitski mermer. Zanimljivo je i da se pukovačko preduzeće „Vodogradnja“ dovodi u vezu sa predsednikom opštine Doljevac Goranom Ljubičićem, jer je preduzeće u vlasništvu njegove porodice. 

-U celoj zemlji se dešavaju slične situacije, a građani nisu upoznati da li se radi u okviru izdatih dozvola i kakve posledice to ima po ekologiju i zdravlje ljudi. Povodom konkretno ovog slučaja, obratili su nam se građani i u toku su sve radnje koje možemo da preduzmemo, kako bi se utvrdilo da li se poštuju dozvole koje su izdate i da li to ne remeti ekologiju i normalan život- kazala je Snežana Ilić, ekološki aktivista.

Ona se već obratila Ministarstvu rudarstva i energetike zahtevajući određene informacije, kao i ekološkim organizacijama, koje se bave ovom tematikom „Reri“ i „Ekološki ustanak“.

Kamenolom koji je nazvan Vodice je već sada prepolovio brdo, a građani sumnjaju da je plan da se čitavo brdo sruši.

                        KAMIONE NIKO NE KONTROLIŠE

Iako je po zakonu oabvezno da kamioni koji prevoze teret, u ovom slučaju kamen, budu propisno porkiveni ceradom, posebno kada prolaze kroz naseljeno područje, ove na žalost, policija ne proverava. Svakodnevno oni od kamenoloma se kreću kroz naselje Garić, prolaze kraj bolnice i kroz ulicu Vasilija Đurovića Žarkog, ali si bez cerada. Stvaraju ogromnu prašinu, uništavaju i ovako ruiniran asfalt, a policija ne reaguje.

Prethodni tekstCRKVA SVETOG PROKOPIJA JEDNA OD NAJSTARIJIH
Sledeći tekstVODOSNABDEVANJE ZA SADA DOBRO

3 KOMENTARA

  1. Mozda moze bez cerade ako nije pretovaren kamion,što ovde nije slučaj.Svi su pretovareni,tako da se rizla rasipa po putu ,haubama i sofersajbni automobila.Nadlezi da zaustave ovo bahacnje prevoznika

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime