Naslovna Istražujemo NOVA BOLNICA NIKAKO DA SE PRIVEDE KRAJU

NOVA BOLNICA NIKAKO DA SE PRIVEDE KRAJU

3
Ad

U prvoj fazi rekonstrukcije Opšte bolnice u Prokuplju, koja je završena još pre tri godine, izgrađen je kompletan spoljašnji deo objekta, od fasade do zamene krova, a druga faza još se čeka. Podršku ovom projektu, daleke 2020. dali su predsednik Aleksandar Vučić i rukovodilac tadašnje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a sada ministar, Marko Blagojević. Dolazili su da se slikaju mnogi, pa između ostalih i tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, premijer Srbije Ana Brnabić…. Zbog ovog zdravstvenog centra narodni poslanik Darko Laketić je dobio i ovogodišnje priznanje Svetog Prokopija. Plan je bio da se svi radovi završe za 240 dana, odnosno manje od kalendarske godine, ali već smo ušli u treću godinu radova, a ne nazire se kraj.

Tada je najavljeno da će Prokuplje “konačno dobiti bolnicu koja je neizmerno potrebna gradu, a stanovnici topličkog okruga više neće morati da odlaze u Niš ili Beograd, već će većinu pregleda i lečenja moći da obave u svom gradu”. Mežutim, za sada izgleda da se to neće uskoro dogoditi, jer je prema našim saznanjima,tek završen poslednji četvrti sprat.

Za kompletne radove država je izdvojila šest milijardi dinara, a izvođač radovoa je “Termomont” iz Lazarevca, koji je poznat po maratonskim radovina na niškom i leskovačkom trgu.

Izgradnju nove bolnice od početka “bije maler”. Baš kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 20.maja 2020. Obišao radove na rekonstrukciji, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava objavio je da je došao u posed dokumentacije koja nedvosmisleno dokazuje da je ugovor o navedenim radovima dodeljen ponuđaču čija je cena bila veća za oko 800.000 evra od cene drugog ponuđača.

-Grad Prokuplje je krajem 2019. i početkom 2020. godine sproveo otvoreni postupak javne nabavke radova na rekonstrukciji objekta Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ – medicinski centar u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. U ovom postupku javne nabavke podnete su tri ponude od kojih su dve odbijene kao neprihvatljive- piše Koalicija za nadzor javnih finansija.

Izabrana, zajednička ponuda „Termomont“ Beograd podneta sa još 6 ponuđača u konzorcijumu, ocenjena je kao jedina prihvatljiva sa konačnom cenom od čak 818.857.006,90 dinara iako je prvobitna ponuđena cena u njegovoj ponudi bila 721.722.622,54 dinara, odnosno oko 800.000 evra niža u odnosu na vrednost zaključenog ugovora. Naime, naknadno je „otkrivena“ računska greška, pa je ponuđena cena tog ponuđača naglo povećana u toku stručne ocene već podnetih ponuda.

Ponuđač „Modulor“ Beograd, koji je podneo zajedničku ponudu sa još 5 ponuđača, čija je ponuda odbijena kao neprihvatljiva, iako je ponuđena cena u ovoj ponudi bila znatno niža od cene izabranog ponuđača – 724.602.606,98 dinara, uložio je zahtev za zaštitu prava kojim je ukazano na povredu načela jednakosti ponuđača od strane naručioca.

Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki predočeno je da su iste nedostatke sadržale i ponuda izabranog ponuđača i ponuda podnosioca zahteva, a da je razlog tome loše pripremljena konkursna dokumentacija na osnovu koje je bilo teško sastaviti prihvatljivu ponudu.

Sve tri ponude imale su nedostatke zbog kojih su trebale biti odbijene, ali je naručilac ipak jednu, i to onu sa najvećom ponuđenom cenom, ocenio kao prihvatljivu i navedenom konzorcijumu dodelio ugovor.

Zanimljivo je i da kada je bila u toku prva faza radova, nabavljena je veštačka trava za krov. Uvezeno je 20 tona parvo iz Holandije i njome će se pokriti oko hiljadu kvadrata. Istraživanjem smo tada došli do informacija da veštačka trava uvezena iz Holandije košta od 600 do 2.500 dinara po metru kvadratnom. Tako, ukoliko su se odlučili za najjeftiniju za to je dato 600.000 dinara, a za najskuplju čak 2, 5 miliona dinara, plus PDV i troškovi carine!  

 Grad Prokuplje gravitira oko 50.000 stanovnika, a plan je bio da se u ovoj ustanovi leče oboleli i sa Kosova i Metohije. Posle prve faze radova (pre tri godine), posao u ovoj ustanovi dobilo je više od 20 lekara specijalista. Druga faza obuhvatiće uređenje unutrašnjosti, odnosno gradnju operacionog bloka, uređenje ordinacija i sanitarnih prostorija i opremanje savremenim medicinskim aparatima i nameštajem, ali nažalost, još je na čekanju.

0
0
Prethodni tekstALBANAC NAM SASUO ISTINU U LICE!
Sledeći tekstVIŠE NE ŠETAJU LJUDI JER IH NEMA

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime