Naslovna Istražujemo NAPREDNJACI PRODAJU SVE ŠTO STIGNU

NAPREDNJACI PRODAJU SVE ŠTO STIGNU

4
Ad

Skupština Grada Prokuplja dala je zeleno svetlo da se proda lokal u Pešačkoj zoni koji je nekada bio poznat kao prodavnica „Borovo“, a početna cena za njega je nešto više od 5,5 miliona dinara za ukupno 74 kvadrata. To uopšte nije neobično za lokalnu SNS vlast, koja godinama prodaje, ili daje u koncesiju, sve što stigne. Ipak, ovaj lokal ima zanimljivu priču, jer je u njemu navodno bio Omladinski edukativni centar, za čije opremanje je 2018. godine Ministarstvo omladine i sporta dalo preko milion dinara. Centar nikada nije radio, opremu ni jedan omladinac nije video, a spekuliše se da je ona završila u prostorijama SNS u Prokuplju.

Ovu temu je pre godinu dana istraživala Snežana Ilić iz prokupačke organizacije „EHO“ ali ni ona nije dobila odgovor na pitanja da li je nekada proradio ovaj centar i gde je oprema.

-Kako nisam uspela da dobijem informacije od lokalne samouprave, obratila sam se Ministartsvu omladine i sporta i na kraju je od njih stigao šturi odgovor da je projekat realizovan i da oni nemaju više ništa sa tim. Da ne živim u ovom gradu, možda bih i poverovala u to, ali kako svakodnevno prolazim kraj ovog objekta, znam da u njemu nikada niko nije kročio- kaže Ilić.

Kako je objekat navodno opremljen krajem 2018. i početkom 2019. godine , slučajnost je htela da je baš krajem 2019. godine SNS okupirao jednu od najlepših zgrada u centru Prokuplja, nekadašnji Radnički univerzitet. U njoj je nakon Radničkog univerziteta boravio  Kulturno obrazovni centar „Toplica“. Poslednje tri godine pre 2019. zgrada je iz temelja renovirana sredstvima iz lokalnog budžeta i samog KOC i onda je lokalna vlast odlučila da preseli KOC u zgradu Doma kulture, pod objašnjenjem da sve ustanove ovog tipa treba da budu na okupu. Ostala je renovirana zgrada i posle par meseci, Gradski odbor SNS se obratio Prokuplju da im za neku sitnu naknadu ustupi prostor. Ta je odluka odmah prošla sve organe i od 2019. godine naprednjaci su u tom prostoru. Famozna oprema koja je bila namenjena Omladinsko edukativnom centru je proknjižena u pomoćne knjige osnovnih sredstava Grada Prokuplja, ali je niko nije video, niti je služila ovom klubu.

Povodom nezvaničnih saznanja o tome da je ona završila u SNS poslali smo pitanja lokalnoj samoupravi i iz nj nam je rečeno da je OEC imao aktivnosti tokom 2018. i 2019. godine.

-Omladinsko edukativni centar je projekat za čiju je realizaciju Grad Prokuplje dobio podršku od Ministarstva omladine i sporta. Oprema koja je proknjižena u pomoćne knjige osnovnih sredstava nalazi se u zgradi Gradske uprave i koristi se za rad- navedeno je u pisanom odgovoru našoj redakciji.

Dodaju da su svi polaznici dobili sertifikate o završenoj obuci.

Nije na odmet da se podsetimo da je praksa prodaje gradske imovine nešto po čemu će Prokuplje pamtiti naprednu vlast. U toku je i prodaja zgrade Gradske apoteke u samom centru, a prodato je i 30 ari zemljišta kod Sportske hale “Dr Zoran Đinđić”. Prodali su još bezbroj zemljišta u gradu i okolini, a gde je utrošen novac, ne znamo. Ono što nije prodato, dato je u koncesiju. Sapleli su se jedino kod plana da koncesijom otuđe gradski bazen, jer su u okviru njega kao predmet koncesije stavili i teniske terene, salu i restoran, koji ipak nije u vlasništvu grada već Teniskog kluba “Topličanin”. Iako su lokalni odbornici SNS i SPS glasali i za ovu koncesiju, kao i za sve ranije i nove prodaje, sa koncesijom bazena se stalo, barem za sada.

1
0
Prethodni tekstAUTOMOBILOM KROZ PARK
Sledeći tekstPROKUPČANIN POSTAVIO HRANILICE ZA PSE

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime