Naslovna Društvo VIŠNJARI OPET NA MUCI: NISKA CENA I NEMA OTKUPA!

VIŠNJARI OPET NA MUCI: NISKA CENA I NEMA OTKUPA!

Poljoprivrednici na muci, a niko ih ne čuje. Posebno je kritično na jugu Srbije, gde je ova proizvodna kultura jedna od najzastupljenijih.

6
0
Advertisiment

Ovogodišnja otkupna cena višnje je već počela da varira, pa se za prvu klasu daje 50 dinara po kilogramu, a za drugu 35 do 40 dinara. Ipak ni po toj ceni nema otkupa, a zbog obilnih kiša višnja već truli na drveću. Poljoprivrednici na muci, a niko ih ne čuje. Posebno je kritično na jugu Srbije, gd eje ova proizvodna kultura jedna od najzastupljenijih.

Tako su sve češći primeri da višnjari u znak protesta ne beru višnju, već vade voćke u punom rodu.

-Nema otkupa, a ona propada jer je takvo voće. Ja sam na mom zasadu pozvao komšije kome treba da uberu besplatno za sok ili šta god već, a ostatak sam rešio da povadim- kaže Vule Milovanović iz Berilja kod Prokuplja.

Dodaje da je svake godine ista muka, da cena ne pokriva ni proizvodnju, a kamo li da se od nje može zaraditi i živeti. Tako je kaže i sa ostalim voćem.

https://www.facebook.com/100003202231028/videos/1570130500184363/

Otkupljivači se vade da nemaju ambalažu, pa navodno zbog toga ne otkupljuju višnju, ali je istina da čekaju da padne cena. Tako se u Aleksandrovcu otkupna cena druge klase već spustila na 35 dinara i očekuje se da narednih dana padne i na 30 dinara.

-Tako nas ucenjuju svake godine i na našoj muci zarađuju- komentariše poljoprivrednik iz Aleksandrovca.

Nedavno je ovaj kraj odnosno Prokuplje i Merošinu posetila ministarka polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković koja je tada obećala višnjarima da će polјoprivredna inspekcija ove godine biti na svim otkupnim mestima u Srbiji i kontrolisati kvalitet višanja, kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina, da se polјoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa. Što se tiče otkupne cene višnje ove godine ministarka je izjavila, kako je preneo sajt Grada Prokuplja,  da bi volele da svi budu zadovolјni i proizvođači i otkuplјivači i prerađivači i da se postigne optimalna cena, da ne dođe do situacije kakva je bila prošle godine pa da se potceni rad primarnog proizvođača koji mora da bude prioritet i taj koji treba da dobije najveći deo ,,kolača”, a ne najmanji.

-To je i zvanični stav i poruka Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i zato i jesmo ovde i zato pravimo obilaske po Srbiji i to baš u ovim delovima zemlјe gde će za desetak dana krenuti berba višanja, tako da se nadam da više neće biti problema, kazala je ministarka Tanasković za sajt Grada Prokuplja.

Ipak, čim je otišla, sve je palo u vodu i više niko ne pominje ni, akko je ona rekla tada” optimalnu cenu” niti kontrolu. Primer koliko su višnjari potonuli i koliko nemaju mogućnosti da zarade ni minimalno na svom proizvodu govori i činjenica da je otkupna cena višnje 2008. godine bila čak 125 dinara po kilogramu. Tada je evro bio po zvaničnom kupovnom kursu 76,5 dinara. Sada sa ovom cenom od 35 dinara, evro po zvaničnom kupovnom kursu je 117 dinara.

Prethodni tekstThe Coolest Vanity Apps for You and Your Girls
Sledeći tekstFABRIKA UGRADILA SOLARNE PANELE DA SMANJI POTROŠNJU STRUJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime