Naslovna Društvo TUŽIĆEMO VLADU REPUBLIKE SRBIJE JER NE MOŽEMO DA ZAŠTITIMO IMOVINU

TUŽIĆEMO VLADU REPUBLIKE SRBIJE JER NE MOŽEMO DA ZAŠTITIMO IMOVINU

172
0
Advertisiment

Meštani kuršumlijskog planinskog sela Rastelica godinama pokušavaju d azaštite svoju imovinu, pre svega šumu, od albanskih šumokradica i kako je situacija sve gora, tražiće od Vlade Republike Srbije nadoknadu štete. Ukoliko im država ne isplati tu štetu, podneće tužbu protiv VRS.

-Ne postoji drugi način, jer ne možemo da zaptitimo svoja ustavom zagarantovana prava, ni našu imovinu. Albanske šumokradice nam svaki dan nanose nenadoknadivu štetu, seku i odvoze drva, uništavaju našu imovinu, a država ne čini ništa da nas zaštiti- kaže Mile Koprivica, jedan od meštana Rastelice.

On dodaje da je problem sa šumokradicama aktuelan godinama unazad, ali da je poslednje dve godine intenzivniji.

-Kada su posekli državnu šumu, a vi ne znate zapravo koliko je to ogroman prostor, prešli su i na privatnu. Bukvalno dolaze svakodnevno. Obavestimo policiju, ona doduše izađe na teren, oni pucaju na njih i tako sve u krug. Naša šuma nestaje. Od administrativne linije pa tri do četiri kilometara ka Kuršumliji sve je posečeno- jada se Koprivica.

Kaže da u državni i kojoj predsednik Aleksandar Vučić kaže da je sve savršeno, oni ne mogu da zaštite svoju imovinu.

-Država sve to zna i tako pusta, a mi smo nemoćni.Samo se jedno pitam, kakve su to šumokradice koje sa automatskim oružjem ulaze i seku šumu- pita Koprivica.

Naglašava da će prvo probati da ljudski razgovaraju sa Vladom Republike Srbije, da im se barem nadoknadi dugogodišnja šteta, ako to ne urodi plodom, oni će da tuže.

-Idemo do Strazbura, jer zaista više je sve ovo postalo neizdrživo- najavljuje Koprivica.

Kuršumlijska opština se u dužini od 102 kilometara graniči sa susednom podujevskom opštinom i taj pojas predstavlja administrativnu liniju između uže Srbije i južne srpske pokraine. Svakodnevno Albanci upadaju i kradu žumu, pucaju na policiju i meštane, a šteta koja se meri u hiljadama i hiljadama kubika i milionskim sumama.

Mile Koprivica se u ime meštana Rastelice pita šta bi se desilo da neke naoružane grupe upadaju u Ameriku.
– Odmah bi ih pobili kao teroriste, a ovde svako može da čini štetu, otužuje, lomi, krade, a sankcija nema. Kada država ne može da te zaštiti, to je najstrašnije – zaključuje Koprivica.

Prethodni tekstŽITNI POTOK, NEKAD OPŠTINA, DANAS PRIMER ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA SRBA I ROMA
Sledeći tekstSVAKO SELO IMA BAZEN, A GRAD PROKUPLJE GA NEMA!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime