Naslovna Kultura HISAR OTKRIO JEDINSTVENO NA SVETU GERMANSKO KOPLJE

HISAR OTKRIO JEDINSTVENO NA SVETU GERMANSKO KOPLJE

Prokuplje se od skoro može pohvaliti još jednim retkim i vrednim predmetom, jer je na brdu Hisar, tokom istraživanja spomeničke celine Hisar pronađeno gotovo savršeno germansko koplje.

0
Ad

Prokuplje se od skoro može pohvaliti još jednim retkim i vrednim predmetom, jer je na brdu Hisar, tokom istraživanja spomeničke celine Hisar pronađeno gotovo savršeno germansko koplje. Takav predmet je jedinstven i nije pronađeno slično nigde u svetu. Prema istraživanjima koja su obavljena najverovatnije je pripadalo nekom velikodostojniku plemena Ostrogota. Nakon izvršenih analiza utvršeno je da je nastalo u periodu od 418. do 538. godine kada je na ovim prostorima boravio Teodorih Veliki Amalijac, koji je značajan za razvoj Evrope, s obzirom da je osnovao Ostrogotsko kraljevstvo.

Koplje je dužine 35 centimetara, rađeno je od čelika sa Bliskog istoka. Tulac koplja je od gvožđa, optočen zlato, srebrom i staklom i njegova tadašnja a i sadašnja vrednost je ogromna. Skupo je zapravo kao čitavo jedno sredjovekovno selo!

-Nema dileme da je germansko i najvažnije je da do sada nigde na svetu nije pronađeno drugo, čak i ono koje liči na ovo koplje- kaže arheolog Narodnog muzeja Toplice Sanja Crnobrnja Krasić, koja je sa svojom ekipom obavljala zaštitna istraživanja utvrđenja Hisar.

Ona dodaje da je pronađeno u objektu 3/21 u sloju rušenja na utvrđenju Hisar.

-Germanskih nalaza u Srbiji je veoma malo, posebno ne ovako luksuznih. Ovo koplje potvrđuje da je Teodorih Veliki Amalijac, boravio na Balkanskom poluostrvu u svojim osvajačkim pohodima i najverovatnije je neki njegov velikodostojnik ubijen upravo na Hisaru, te je za njim ostalo koplje- objasnila je Krasić.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture, koje je podržalo projekat zaštite Hisara, koplje je restauirano i konzervirano, a restauraciju je obavila Vesna Rogić.

-Ovo istraživanje će otkriti mnoge tajne prošlosti i za nauku je od izuzetnog značaja.  Još jedan je dokaz da je područje Toplice, Prokuplja i njegove okoline od davnina bio primamljiv i živ kraj- zaključuje arheolog Sanja Crnjobrnja Krasić.

Istraživanja se nastavljaju ove godine i za njih je Ministarstvo kulture obezbedilo potrebna sredstva. U utvrđenju Hisar pored germanskog koplja pronađem je i bronzani krst iz ranovizantijske procesije, novac iz vremena Justinijana I i Justina II kao i mnogobrojni drugi predmeti koji govore o tome da je život na ovom prostoru bio moderan.

Teodorih Veliki Amalijac bio je osvajač i vladar Ostrogota. Nakon posete Balkanskom poluostrvu, on je u Italiji formirao Ostrogotsko kraljevstvo, dok srodno gotsko pleme Vizigota osniva Vizigotsko kraljevstvo u Španiji. Teodorih je jedno vreme bio i regent Vizigota. Zanimljivo je da je njegova supruga Audofleda bila sestra Klovisa, prvog ujedinitelja Franaka. Ostrogotsko kraljevstvo je poraženo od strane vizantijskog cara Justinijana I nakon čega su se preostali Ostrogoti asimilovali u pleme Langobarda. Time se zapravo Teodorih upisao u istoriju kao deo porekla evropskih naroda.

0
0
Prethodni tekstBOTOVI OKUPIRALI TVITER
Sledeći tekstDVERI POKRENULE PETICIJU ZA BESPLATNE UDŽBENIKE ZA SVU DECU PROKUPLJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime