Naslovna Društvo Dosetili se: umesto cveća sade povrće

Dosetili se: umesto cveća sade povrće

104
0

Umesto da posade, kao i ranijih godina cveće u svojim dvorištima, Prokupčani su počeli da sade povrće, pa se tako sada svaki kutak šareni zelenim povrtnim kulturama. Kako kažu, shvatili su da i mali prostor može da se iskoristi, a leti i u jesen braće svoje plodove.

Najviše je luka, paradajza, paprike, peršuna, ređe šargarepe. U svakoj toj novoj mini- bašti našlo se mesta i za blitvu, nanu, a i ruzmarin. I tako ovog proleća, kojom god ulicom da prođeš, primetićeš da su umesto jednogodišnjih ukrasnih biljaka u dvorištima nikli paradajz, krastavac, tikva, tikvica….

-Godinama unazad sadim u delu dvorišta bašticu. Krenula sam od luka i salate, pa je salata prošla i sada ću tu da posadim kupus. Ood paradajza koji posadim u jesen napravim zimnicu za sve moje- kaže Grozda Marković iz Liparske ulice.

Ona je već dugogodišnji rekreativni povrtar, a njen primer bukvalno ove godine sledile su sve komšije. Tako je u svakom dvorištu sada mini zasad svog povrća koje kupujemo po pijacama.

-Prvi put sam posadila nešto. Do sada su na ovom prostoru bile jednogodišnje biljke, a sada sam zasadila šargarepu, peršun i komšija mi je dao pet struka paradajza. Za savete šta da radim i kako idem kod teta Grozde. Mogu vam reći da je zadovoljstvo po malo čeprkati ovako- kaže jedna mlađa stanovnica ove ulice.

Ona dodaje da je samo paradajz isprskala mešavinom plavog kamena i kreča, koji prava njena komšinica Grozda i da ostalo ništa nije prskano. U drugom delu dvorišta gde je takođe bilo cveće sada je posadila tri tikve, dve tikvice, nanu i blitvu i većć bere plodove svog povrtarstva.

-Živim u samom centru Prokuplja, kod crkve i ovde gde mi je bilo cveće, posadili smo papriku, paradajz, tikvice. To se moja mama zanima oko toga, a i nama dobro dođe da uberemo i odmah pojedemo, ako rodi- šali se Prokupčanka Snežana M. koju smo zatekli da se bavi u svom dvorištu povrćem koje niče.

Za krompir i slične povrtarske kulture koje zahtevaju više prostora prokupačka dvorišta nemaju mesta, ali kako kažu, ne mogu sve ni da posade, nešto će kupiti. Važno je da dobiju po neki plod i da znaju šta jedu.

-Ne samo previsoka cena povrtarskih kultura, nego i hemija kojom su preplavljeni plodovi koji se kupuju na pijaci nas je naterala da promenimo svoja dvorišta i sa cveća pređemo na povrće. Niko ne očekuje ne znam kakav rod, jer koliko znam niko ne prska ono što posadi, ali barem ćemo videti neku vajdu- šali se Dragan koji je po prvi put rešio da posadi papriku i paradajz na malom slobodnom prostoru u svom dvorištu. Ovaj trend se pojavio u doba pandemije koronavirusa, a ove godine je baš uzeo maha. Prokupčani razmenjuju iskustva, seme, a očekuju i da razmene plodove kada za to dođe vreme.

Prethodni tekstSVAKO SELO IMA BAZEN, A GRAD PROKUPLJE GA NEMA!
Sledeći tekstDIREKTORKA IPAK POMOĆU FALSIFIKATA ŽELELA FOTELJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime