Naslovna Društvo DIREKTORKA IPAK POMOĆU FALSIFIKATA ŽELELA FOTELJU

DIREKTORKA IPAK POMOĆU FALSIFIKATA ŽELELA FOTELJU

401
0

Na osnovu istražnih radnji koje su sprovedene, Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju podnelo je optužni predlog za falsifikovanje protiv aktuelne direktorke Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju Ljiljane Krasić (49). Osnovano se sumnja da je ona falsifikovala potpis na navodnoj ostavci tada vršioca dužnosti direktora Muzeja Dragana Popovića, kako bi lokalna skupština uvažila tu ostavku, te ga razrešila dužnosti i imenovala nju za direktora. U deset minuta pre tog skupštinskog zasedanja, koje je održano 13.juna prošle godine, Popović je video dnevi red, gde je između ostalog trebalo da se raspravlja o toj njegovoj ostavci, pa je obavestio predsednika Skupštine Dejana Lazića, koji je povukao tu tačku sa dnevnog reda. Ljiljana Krasić, koja je u međuvremenu zaista postala director prokupačkog muzeja kaže da nije kriva.

Dragan Popović

U slučaj ko je zapravo potpisao navodnu ostavku su se uključili istražni organi, kada je policiji stigla anonimna prijava, krajem avgusta 2022. Godine. Do tada su naprednjaci, koji imaju apsolutnu vlast u Prokuplju i iz čijih redova je Krasićka, mutljavinu koja je nastala vešto krili.

-Osnovno javno tužilaštvo je protiv okrivlјene LJ.K. je dana 6.7. 2023. godine Osnovnom sudu u Prokuplju podnelo optužni predlog zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje iz člana 355 stav 1 Krivičnog zakonika- navedeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju.

U tom članu se navodi: „Ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine”.

Ova afera potresla je Prokuplje, a policijskim službenicima je trebalo godinu dana da sprovedu istražnje radnje koje je OJT Prokuplje naložilo.  Na kraju su one, verovato i pod pritiskom javnosti, a i OJT-a koji je više puta intervenisao da ubrzaju istragu, svi dokazi predočeni nadležnom tužilaštvu.

Ljiljana Krasić

Problem je krenuo krajem marta prošle godine, kada je Ljiljana Krasić, koja je bila u to vreme direktor Muzeja, podnela ostavku, a na njeno mesto je postavljen Popović. Ona je prethodnih godinu i po dana bila direktor, ali nije imala radni odnos u Muzeju. Slučaj je hteo da je istog dana, odnosno 22. marta, Popović kao tek izabrani v. d. direktora potpisao rešenje za Krasićkin rad na neodređeno vreme na mestu rukovodioca finansijsko-računovodstvenih poslova i njen radni odnos, prema rešenju u koje je Kurir imao uvid, počeo je dan kasnije, 23. marta.

Prema anonimnoj prijavi koja je obelodanila ovaj slučaj, a u koju smo imali uvid, Krasićka је navodno htela da se vrati u direktorsku fotelju, a Popović nije želeo da podnese ostavku.

Ta njegova ostavka, koja je ipak prosleđena skupštinskoj službi grada Prokuplja 2. juna ove godine, trebalo je da se razmatra na Skupštini grada Prokuplja 13. juna, ali je bukvalno u minut pre početka sednice skinuta s dnevnog reda. U poslednjem momentu, tvrde naši sagovornici, sadašnji v. d. direktora Dragan Popović čuo je da je na skupštinskoj sednici njegova ostavka, te je brže-bolje obelodanio da  nije on napisao ni potpisao tu svoju ostavku.

– Nastao je totalni haos. Krasićka je falsifikovala njegov potpis, potom zloupotrebila pečat Narodnog muzeja Toplice i potom je tu ostavku, zavedenu pod brojem 022-10/2022-02 od 2. juna 2022. predala Administrativnom odboru za imenovanja Skupštine grada Prokuplja i pripremila materijal i odluku o svom imenovanju – navodi se, između ostalog, u anonimnoj prijavi koja je predata Policijskoj upravi u Prokuplju.

Iste godine, krajem decembra Krasićka je ipak postala direktor Muzeja, iako su dokazne radnje za falsifikovanje bile u toku, jer je Popoviću istekao v.d. mandate, te se kao i Krasićka prijavio na konkurs za direktora, ali je odlučeno da tu funkciju naredne četiri godine obavlja Krasićka.

Direktorka Ljiljana Krasić je u telefonskom razgovoru još jednom naglasila da nije kriva. -Ja nisam ni obaveštena, još uvek o toj optužnom predlogu i zaista ne znam ni da postoji. Ponoviću vam samo ono što sam vam i ranije rekla da to nije istina, nisam kriva i ja ću to da dokažem – rekla je Ljiljana Krasić.

Prethodni tekstDosetili se: umesto cveća sade povrće
Sledeći tekstA ZA POSLANIKA…. POVELJA!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime